Assalamualaikum and holla readers.
For this time Thira nak kongsikan pula resepi sejenis kuih tradisional orang-orang banjar iaitu kuih kalakatar ataupun kuih bingka kelapa.
Thira sebenarnya dah lame sangat teringat nak makan kuih ni sebab totally nampak macam sedap je kan.So nin dia resepi kuih kalakatar :
Bahan A
2 biji kelapa muda ambil isinya(anggaran 2 cawan)
2 biji kelapa muda ambil isinya(anggaran 2 cawan)
Bahan B
5 cawan air kelapa
1 cwn gula – ikut manis
2 cwn tepung gandum
2 camb tepung beras
2 biji telur
Sedikit garam
5 cawan air kelapa
1 cwn gula – ikut manis
2 cwn tepung gandum
2 camb tepung beras
2 biji telur
Sedikit garam
Cara-cara
1. Campur semua bahan B
2. Tapis dan masukkan dalam periuk dan masak sekejap sehingga naik wap.
3. Masukkan isi kelapa
4. Tuang adunan dalam loyang yang telah disapu minyak dan bakar ( api atas bawah ) 35-40 minit hingga masak dan kekuningan.
1. Campur semua bahan B
2. Tapis dan masukkan dalam periuk dan masak sekejap sehingga naik wap.
3. Masukkan isi kelapa
4. Tuang adunan dalam loyang yang telah disapu minyak dan bakar ( api atas bawah ) 35-40 minit hingga masak dan kekuningan.
Selamat Mencuba hee. BTW yang Thira dengan ma buat ni guna loyang bingka so bawah je yang ada kerak-kerak hee.Tapi taste dia still sama tau hee. Still sedap ! nyum-nyum~
0 12 Kurma manis:
Post a Comment
Manisnya Kurma ini