FACEBOOKTITLETITLETITLEFOLLOW

Wednesday, 2 July 2014

Trend Lelaki Berjambang ? “Berbezalah dengan kaum musyrikin,peliharalah janggut dan cukurlah kumis ,”-Hadis Rasulullah S.A.W.

Hye dan Assalamualaikum readers ^^v

Kalau kita dapat perhatikan pada masa kini ,ramai sebenarnya lelaki yang suka menyimpan janggut dan jambang.Kadang-kadang terfikir juga kenapa mereka ingin menyimpan janggut dan jambang ni ,adakah disebabkan trend atau sunnah?

Sesetengah wanita memang tidak suka lelaki berjanggut dan berjambang sebab bagi mereka  lelaki berjambang ni  merimaskan kerana janggut atau jambang mereka itu kelihatan seperti tidak terurus dan secara keseluhurannya  tak macho lah katanya.

Hello!!!! katang k.
hahahaha macam Wolverine gitu.

Bagi Thira lah kan,berdasarkan kaca mata seorang  wanita hehehe.
Lelaki berjambang ni nampak macho ,hensem ,matang,manly,awesome !!! hahaha
Selain itu, para wanita juga kena tahu apa sebenarnya kelebihan bagi lelaki yang menyimpan dan membela janggut ni.

1.Sunnah

Berjanggut dan berjambang adalah amalan yang tidak pernah ditinggalkan oleh para sahabat,para tabiin dan Salaf as-Soleh.Rasulullah S.A.W  telah menegah para sahabatnya daripada mencukur janggut  dengan beberapa alasanBaginda telah menisyaratkan setiap lelaki beriman supaya memelihara janggut dan jambang  mereka .Terdapat banyak hadis sahih mengenai saranan tersebut.

2.Malaikhat Menadah Air Wuduk Yang Jatuh Dari Janggut

Pada zaman Rasulullah S.A.W  ada seorang sahabat yang berjangggut nipis atau jarang-jarang sekadar sehelai dua.Semasa beliau mengambil wuduk untuk bersembahyang  di  Masjid,Rasulullah tersenyum dan memalingkan mukanya.

Sahabat itu pun mula terasa hairan dan dia menyangka bahawa Rasulullah S.A.W senyum kerana  janggutnya yang nips  lalu pada keesokan harinya sahabat tersebut telah mencukur janggutnya itu dan apabila sahabat terserempak dengan Rasulullah S.A.W  sambil melemparkan senyuman ,Rasullullah tidak memandang langsung  kepada lelaki tersebut.

Lalu beliau bertanya kepada Rasulullah  kerana  berasa kehairanan.

“Wahai Rasulullah mengapa hari ini kamu tidak senyum kepada ku seperti sebelum ini?”
Lalu Baginda menjawab.

“Sebelum ini aku Nampak malaikhat berebut-rebut untuk menadah air wuduk yang jatuh dari janggutmu  tetapi apabila kamu mencukur janggutmu tidak lagi ada lagi malaikhat yang menungggu dijanggutmu wahai sahabat”.

3.Membelai Janggut Lelaki Dapat Menyuburkan Wanita

Menurut  Dr Jamnul Azhar Mulkan iaitu seorang doktor perubatan  dan juga seorang  pendakwah,kajian oleh saintis dari Massachusetts Institute of Technology,Amerika Syarikat yang berjudul The Amazing Fact of Human Body  mendapati janggut lelaki  mengandungi  hormone testoteron yang amat diperlukan bagi kesuuran wanita ,Ia mampu menstabilkan kitaran haid selain menggalakkan pertumbuhan  telur wanita.Subahanallah,bertapa hebatnya kuasa Allah S.W.T.
Dengan cara? Belailah janggut suamimu itu.

4.Menyerlahkan Sifat Kelakian
Seperti yang Thira katakan sebelum ini  lelaki berjambang memang nampak “manly”.^^
0 12 Kurma manis:

Post a Comment

Manisnya Kurma ini