FACEBOOKTITLETITLETITLEFOLLOW

Thursday, 25 August 2016

Its Time For Braces : Part 2



Tak tau lah  expression type apa ni hahaha 

Assalamualaikum and holllaaaaa  my readers.

Ok so hari ni Thira nak sambung kongsikan pengalaman pakai braces . Actually this topic is quite interesting sebab tak semua orang yang pakai braces konsikan their special moment when put on the braces (i think so la yang ianya happy moment kan) hahaha

So Thira punya appointment adalah pada 23/8 pukol 2.30 ptg .

First waktu nurse panggil, dia suruh bawak kita punya parents sekali masuk supaya mudahla untuk dr explain the whole things pasal masalah gigi kita ni. Then the most terrifying story in begin .
Jeng Jeng Jeng

Bayangkan kita punyalah excited nak pakai braces BUT everything menjadi hambar apabila doktor cakap yang Thira mengalami masalah rahang atas bawah kedepan which is memang bermaksud jongang tapi its wasn't a good news sebab yang perlu dibaiki adalah rahang bukan gigi. Serius cakap at that time hati ni dah hancurr.

Doktor cakap yang sebenarnya boleh buat braces but ianya bukanlah 100% that can help to change my jaw structure .Theb doktor pun adalah suggest second and third plan selain pakai brces biasa tu haa.

First, dia cakap pasang skru which is Thira  pun tak sure sangat macam mane rupa skru tu tapi doktor skru tu pun quite expensive tapi tak kisah lah kan yang penting boleh tolong tuk baiki.

Second, doktor suggestkan untuk potong rahang.

And at that time Thira memang kecut gilalah ,mula lah rasa macam aisshhh aku ni dah tak harapan ke ? Teruk kes aku ni ? Tapi dont worry semua tu hanya options sebab doktor tak nak lah nanti kalau lepas pakai braces Thira pula tak puas hati sebab tak dapat 100% changes. So thats why doktor explained everything.

So of course Thira choose untuk buat braces biasa walaupun Thira tau 4 batang gigi kena cabut hahaha  kerja gila kan tapi tula nak sangat so rasakann hehehe

Saja pilih colour-colour hee

After pakai,mula-mula tak rasa sakit tau Thira pun sempat lagi makan takoyaki sampai 5 ketul  lepas appointment tu. Tapi!! rasa dia makin mencengkam bila dah seharian , time tulah korang rasa sakit macam nak tumbuk2 orang hahahah

Then lepas 2 hari tu , barula lah rasa macam ada ulser and so on . Jadi gunalah wax yang diberi kan.hehehe


Inilah Wax dia. Bau dia macam cokes hahaha 


Ok thats all from me hee ,nanti lepas cabut gigi kita update lagi . Sayonara~








0 12 Kurma manis:

Post a Comment

Manisnya Kurma ini