FACEBOOKTITLETITLETITLEFOLLOW

Thursday, 25 August 2016

Its Time For Braces : Part 2



Tak tau lah  expression type apa ni hahaha 

Assalamualaikum and holllaaaaa  my readers.

Ok so hari ni Thira nak sambung kongsikan pengalaman pakai braces . Actually this topic is quite interesting sebab tak semua orang yang pakai braces konsikan their special moment when put on the braces (i think so la yang ianya happy moment kan) hahaha

So Thira punya appointment adalah pada 23/8 pukol 2.30 ptg .

First waktu nurse panggil, dia suruh bawak kita punya parents sekali masuk supaya mudahla untuk dr explain the whole things pasal masalah gigi kita ni. Then the most terrifying story in begin .
Jeng Jeng Jeng

Bayangkan kita punyalah excited nak pakai braces BUT everything menjadi hambar apabila doktor cakap yang Thira mengalami masalah rahang atas bawah kedepan which is memang bermaksud jongang tapi its wasn't a good news sebab yang perlu dibaiki adalah rahang bukan gigi. Serius cakap at that time hati ni dah hancurr.

Doktor cakap yang sebenarnya boleh buat braces but ianya bukanlah 100% that can help to change my jaw structure .Theb doktor pun adalah suggest second and third plan selain pakai brces biasa tu haa.

First, dia cakap pasang skru which is Thira  pun tak sure sangat macam mane rupa skru tu tapi doktor skru tu pun quite expensive tapi tak kisah lah kan yang penting boleh tolong tuk baiki.

Second, doktor suggestkan untuk potong rahang.

And at that time Thira memang kecut gilalah ,mula lah rasa macam aisshhh aku ni dah tak harapan ke ? Teruk kes aku ni ? Tapi dont worry semua tu hanya options sebab doktor tak nak lah nanti kalau lepas pakai braces Thira pula tak puas hati sebab tak dapat 100% changes. So thats why doktor explained everything.

So of course Thira choose untuk buat braces biasa walaupun Thira tau 4 batang gigi kena cabut hahaha  kerja gila kan tapi tula nak sangat so rasakann hehehe

Saja pilih colour-colour hee

After pakai,mula-mula tak rasa sakit tau Thira pun sempat lagi makan takoyaki sampai 5 ketul  lepas appointment tu. Tapi!! rasa dia makin mencengkam bila dah seharian , time tulah korang rasa sakit macam nak tumbuk2 orang hahahah

Then lepas 2 hari tu , barula lah rasa macam ada ulser and so on . Jadi gunalah wax yang diberi kan.hehehe


Inilah Wax dia. Bau dia macam cokes hahaha 


Ok thats all from me hee ,nanti lepas cabut gigi kita update lagi . Sayonara~








Wednesday, 3 August 2016

Home Made Resepi : Kuih Kalakatar




Assalamualaikum and holla readers.

For this time Thira nak kongsikan pula resepi sejenis kuih tradisional orang-orang banjar iaitu kuih kalakatar ataupun kuih bingka kelapa.

Thira sebenarnya  dah lame sangat teringat nak makan kuih ni sebab totally nampak macam sedap je kan.So nin dia resepi kuih kalakatar :




Bahan A
2 biji kelapa muda ambil isinya(anggaran 2 cawan)
Bahan B
5 cawan air kelapa
1 cwn gula – ikut manis
2 cwn tepung gandum
2 camb tepung beras
2 biji telur
Sedikit garam
Cara-cara
1. Campur semua bahan B
2. Tapis dan masukkan dalam periuk dan masak sekejap sehingga naik wap.
3. Masukkan isi kelapa
4. Tuang adunan dalam loyang yang telah disapu minyak dan bakar ( api atas bawah ) 35-40 minit hingga masak dan kekuningan.




Selamat Mencuba hee. BTW yang Thira dengan ma buat ni guna loyang bingka so bawah je yang ada kerak-kerak hee.Tapi taste dia still sama tau hee. Still sedap ! nyum-nyum~

Tuesday, 26 July 2016

Its Time For Braces : Part 1



Finally kite nak pakai braces!! yeayy

Ok hari ni Thira nak cerita skit kisah2 yang terjadi sepanjang merealisasikan niat murni ku ini hohoho

Sebab teringin gila nak tengok gigi yang dah lama maju kehadapan ni kebelakang sikit hee

First sekali Thira sebenarnya nak buat dekat Klinik Pergigian  HUKM dekat area HKL ,pada mulanya punyalah excited hakak ni nak pergi buat appoint ment lah konon tuk wat braces tapi unfortunetaly kita kena tunggu 2-4 year tuk buat braces sebab dia ad waiting list even dia punya full payment murah which is only 3k.

Tapi macam iolls ni jenis kurang sabar sikit so pergilah kat swasta.

Then dengan membawa hati yang lara ni,Thira pun start survey klinik swasta tuk buat braces.So far yang Thira dah survey Klinik Dr Nooriah , Klinik Dr Syarifah Aminah ,Klinik Dr Zarin.

Tapi Thira pilih Klinik Dr Zarin (Ampang) sebab murah berbanding semua.

Deposit : 850 + 350 (Acuan + X-rays) 
Full : 4k-5k tak exceed 6k tau

Regarding the prices, Thira rasa ok lah jugak berbanding yang lain tapi selalunya mahal braces tu depend on jenis braces kita. Macam Thira ,Thira pakai metal braces yang kaler2 gitu. 

So inilah kisah for my first appointment:

Actually Thira tak buat appointment pun sebab Thira pada mulanya just nak cari je klinik tu tapi disebabkan senang nak cari so Thira just walk-in tuk dapat rawatan.

Terus terang Thira cakap staff dia macam agak tak friendly but tak tahulah kalau mereka hari tu je macam tu kan hee

Tapi what so everlah yang penting harga yang ditawarkan quite murahkan.So hadap jela hee.

Firstly, Doktor akan check gigi kita sama ada perlu buat braces atau tidak .Doktor akan ukur la tahap teruk gigi kita ni.

Secondly,Nurse yang tak peramah tu akan tangkap gambar gigi kita ,buatkan acuan dan x-rays.

Then ,dia akan bagi kad temu janji and done.

Lepastu Thira akan follow up dengan next appointment which is on 23 august ni.
So next step Thira akan update ok hee.


Sebarang pertanyaan komen je kat bawah ok ^^





Nour Ain Skincare Review : Murah & Best Hat Ni Baru Clear !!!



Holla my readers  (^・o・^)ノ”


Since Thira punya blog quite krikk krikk krokk krokkk so today iolls nak update lah sikit yedok.

Our topic today adalah tentang NOUR AIN SKINCARE ~

Sebenarnya Thira one of the user for Nour Ain ni hee. So sekarang dah dekat setahun la jugak Thira pakai produk ni.





                                    Krim Siang                                                  Krim Malam


Ok apa yang Thira suka pasal produk ni which is dia punya krim siang sebab krim siang dia ibarat foudation untuk makeup yang kita selalu apply.

Tekstur dia lembut and ringan gila then tone dia memang akan jadi pinkish sikit tapi jangan risau sebab dia takkan buat muka kita macam tepung gomak hee.

Thira selalunya memang dah tak apply bedak or tk pakai bedak lansung kalau pakai krim siang dia sebab krim siang dia memang dah terbaikk.


So kalau dah pakai produk ni tak yah la bazir2 beli foundation kan... lagipun harga foundation bukan lah murah sangat.Berpuluh-puluh untuk sebotol kecik yang hadooo tu.

Then, untuk sabun dia pulak sangat2 different ngan produk lain sebab dia tak lah terlalu mengikis kulit muka kita berbanding produk lain which is kebanyakannya akan mengikis muka dengan cepat dan buat muka kita cepat putih  (sebenarnya tak berapa bagus kalau macam tu).

Kalau nak diikutan pencuci muka yang terbaik adalah yang tak berbuih, so semua tu terpulanglah kepada uolls nak pakai produk apa hee.

So selepas setahun Thira pakai , banyak jugak perubahan yang Thira nampak macam kulit muka bersih and cerah sikit sampai mak cik iolls pun tegur tau hee.Siap depa nak pakai lagi huhuhu

Tapi diingatkan ye adik2 bahawa keberkesanan produk ni adalah based on ur face juga, ada yang amik berbulan tuk dapatkan hasil yang baik.

 Macam Thira , kulit Thira tak de jerawat cuma masalah Thira adalah kulit sediiikit gelap hehehe so Thira pakai tak sampai setahun actually then nampak dah keberkesanan dia.

Tapi kita ni kenalah pakai dengan disiplin ye awak-awak sekalian.Baru dapat hasilnya.

Dont worry memang berhasil sampai mama kita joint sekali pakai nour ain ni ahahaha




In terms of harga yang basic punya macam atas tu macam yang Thira pakai) Rm 50.00 je tapi kalau pandai cari boleh dapat dalam RM48.00.

So Selamat mencuba ya awak2 ^^ ~ Kalau nak tanya apa2 komen je kat bawah tau hee

Testimoni:



Before





After


                                           Ini gambar Thira yang latest tau & no filter.



Gambar Nour Ain : Sumber Google


Thursday, 14 April 2016

Biep-Biep's Sweetheart






                                   


Home Made Resepi : Aiskrim Oreo

Resepi

Satu Tin Susu Cair
Setengah Tin Susu Pekat (Ikut Kemanisan Yang Anda Inginkan)
Sebiji Telur
Satu Sudu Besar Ovalette
Sedikit Garam
Biskut Oreo ( Dibuang Cream Sebab Takut Manis Sangat)

Cara-cara

Blendkan semua bahan diatas kecuali oreo.
Oreo just patah-patahkan sikit dan tabur dalam aiskrim tu .






Tadaaa nanti jadila macam ni. Hee sorry la gambo dok lawo sangat  ₍₍ (ง Ŏ౪Ŏ)ว ⁾⁾



My Diet Diary : Diet Rojak




Sumber : Google

Assalamualaikum and hai my readers (=^・^=)

Ok now Tira actually nak ceritakan experiences Tira sepanjang sebulan mengamalkan DIET ROJAK ni .BTW lets forget about diet entree before this ok .hee (o^‥^)o

DIET ROJAK : Atkins + Kardio Tak Hengat Dunia + Puasa

Atkins

Diet Atkins sememangnya antara diet yang berkesan.Selalunya hanya dua minggu berat sesetengah orang itu boleh turun sampai 6 kilo tapi satu je, kalau nak dapat result berat macam itu kita must discipline towards the atkins guidelines for sure.Diet atkins ini sebenarnya lebih menekankan pengambilan protein berbanding karbohidrat.Ia juga mempunyai 4 fasa seperti berikut :



At first, Tira ingat nak buat fully atkins but because of my health tak mengizinkan  so Tira proceed dengan cardio exercises.

Cardio Exercise

Ok untuk cardio Tira lebih suka jogging dan zumba.Tira akan jogging selama sejam ataupun 30 minit setiap hari .Waktu jogging tu tengoklah kalau tak larat Tira jalan sekejap.

Tetapi yang penting still bergerak.Kalau tak nak jogging buat zumba.Walaupun kita buat cardio tak bermakna kita boleh makan sesuka hati kita je.

Sebaiknya kurangkan sikit makan.Daripada makan 3 kali sehari kurangkan lah kepada sekali sehari ye.
Kurangkan karbohidrat dan gula lebihkan air masak.ヽ(^‥^=ゞ)

Pastukan Tira ada buat silang gunting dan kerusi bayangan selama seminit setiap kali buat. Haaa ni best untuk sesiapa yang nak kecikkan peha.





So lepas 3 minggu Tira turun dalam 4 kilo huhuhu  ok la tu yedok. 61 kg -> 57 kg

Sampingan

Untuk sampingan Tira ada juga amalkan green tea and clenx tea.Clenx tea tu tak la wajib sangat tapi ianya bantu untuk keluarkan semua toksik dalam badan kita dan cuci perut kita. Meaning that kalau tak ke bilik air sampai 5 kali sehari tak sah  la ye. Hee

Attention !!!

Kalau ada kawan yang cakap macam ni "Eh ko dah kurusla, buat apa nak diet?" Ok BUAT BODOH JE dekat orang  macam ni. Jangan percayakan dia orang sebab diorang selalunya jeles hokayy.Pada siapa yang anda perlu percaya ? adalah pada BMI. Percayakan BMI.Melalui BMI ada boleh ukur berat ideal dan sihat untuk tubuh anda.Jangan percaya orang lain ok.Let say BMI cakap berat sihat korang adalah 46 kg so just try to achieve the target.ok  b(=^‥^=)o

SELAMAT BERDIET KORANG (≚ᄌ≚)ℒℴѵℯ





Thursday, 11 February 2016

My Diet Diary : Day 1




Assalamualaikum and hai readers!!

Ok today adalah my very first day  to take seriously untuk berkurus, hope so la(。ò ∀ ó。) hahaha actually niat tu dah berabad but now tira rasa ianya sangat sangat harus dilaksanakan dengan  tira punya diet plans.

So, first of all kita kena kira BMI kita terlebih dahulu .

Here is my BMI calculations : Berat - 61 kg
                                             Tinggi- 154 cm
                                             BMI = 25.8 ( OVERWEIGHT ) Tadaaaaa!!! (>人<)

p/s = jangan tanya tira macam mana nak kira sebab tira bantuan androids hahaha



Hmmm, see !  berat badan berlebihan  hahahaha so that why kita kena start dari sekarang untuk menjaminkan kehidupan yang sihat disamping tubuh yang langsing. cewaahhh (。ò ∀ ó。)
#1 Diary :
Makanan =  Tengahari- 6 ketul kari daging , sepenumbuk nasi hahaha (ノ^∇^) ( genggam nasi )
                              Malam  - Epal sebiji
                    
                              Air masak 7 gelas

*erm tira actually ambil makanan sehari je sekali but for those yang tak boleh skip makan better try untuk follow diet atkins. *diet atkins coming soon


 Senaman = 20 jumping jacks
                             10 crunches
                             30  minit zumba














               Jumping Jack                                                                                  Crunches
                                                                                                     











Tuesday, 2 February 2016

DIY Mudah Lulur : Green Tea Masker




Assalamualaikum and Hola my readers!<(_ _)>

Tira tahu ianya agak lama tira tidak update blog,so Tira harap pada entree kali  ini  dapat menjadi tips yang amat berguna kepada anda semua.

Nowadays sememangnya ramai yang amat gemar pada green tea , especially milk shake green tea. kan?
                                                                                                                                          ʕ ▀ ڡ ▀ ʔ

So hari ini why not if we turn it from a milkshake green tea to a MASKER? hehehe

Let do it !!! ୧ʕ ◕ o ◕ ʔ୨

Bahan-bahan:

1. Beras

2.Susu segar


3.Green Tea




Khasiat :

1.Green Tea - Dapat mengatasi kulit kering dan mengekalkan kelembapan pada kulit.

2.Beras - Dapat mencerahkan kulit dan memberikan kelembutan pada kulit wajah.

3.Susu - Merupakan perbersih wajah yang tepat.Susu menbantu dalam mencerahkan kulit , mencegah penuaan dan mengecilkan pori-pori wajah.




Cara-cara:

1. Gorengkan beras tanpa minyak sehingga kekuningan tetapi tidak terlalu masak.                                                 ( Basuhkan beras terlebih dahulu )

2.Kisarkan beras yang telah digoreng sehingga halus.Tapiskan serbuk beras tersebut bagi mendapatkan tekstur yang halus. ( Tapis berkali-kali )

3. Kemudian letakkan serbuk beras ke tepi. Kisarkan pula  green tea dari uncang teh sehingga teh menjadi halus macam serbuk.

4.Campurkan serbuk green tea dan serbuk beras yang dikisar tadi mengikut portion yang anda inginkan.

5.Masukkan susu kedalam adunan tadi  mengikut kesesuaian dan dapat tekstur yang cair dan likat iaitu bersesuaian untuk dijadikan lulur di muka.

6.Letakkan adunan tersebut kedalam peti sejuk seketika sebelum memakainya.

7. Pakai dimuka dan biarkan sehingga masker mengeras lalu membasuhnya menggunakan air suam sambil menggosok-gosokkan wajah anda dengan ramuan yang telah dibasahi air tadi. 

Selamat mencuba ! (^(エ)^)