FACEBOOKTITLETITLETITLEFOLLOW

Sunday, 30 September 2012

6 Jenis Perempuan Yang Wajib Dijauhi


Lelaki digalakkan untuk mencari isteri solehah. Jauhi jenis perempuan- perempuan di bawah untuk dijadikan isteri nescaya kamu akan bahagia :

1. Al-Anaanah : Banyak keluh kesah. Yang selalu merasa tak cukup, apa yang diberi semua tak cukup. Diberi rumah tak cukup, diberi motor tak cukup, diberi kereta tak cukup. Tak redha dengan pemberian yang diberi suami. Asyik ingin memenuhi kehendak nafsu dia saja, tanpa menghiraukan perasaan suami, tak hormat kepada suami apalagi berterima kasih pada suami. Bukannya hendak menolong suami, apa yang suami beri pun tak pernah puas. Ada saja yang tak cukup.

2. Al-Manaanah : Suka mengungkit. Kalau suami melakukan perkara yang dia tak berkenan maka diungkitlah segala hal tentang suaminya itu. Sangat mudah hendak membicarakan perihal suami. Tak mengenang budi, tak bertanggungjawab, tak sayang dan macam-macam. Walaupun suaminya sudah memberi perlindungan macam-macam padanya.

3. Al-Hunaanah : Ingin pada suami yang lain atau berkenan kepada lelaki yang lain. Sangat suka membanding-bandingkan suaminya dengan suami/lelaki lain. Tak redha dengan suami yang ada.

4. Al-Hudaaqah :
 Suka memaksa. Bila hendak sesuatu maka dipaksa suaminya melakukannya. Pagi, petang malam asyik menekan dan memaksa suami. Adakalanya dengan berbagai ancaman. Ingin lari, ingin bunuh diri, ingin membuat malu suami. Suami dibuat seperti orang suruhannya, bukan sebagai pemimpinnya. Yang dipentingkan adalah kehendak dan kepentingan dia saja.

5. Al-Hulaaqah :
 Sibuk bersolek atau tidur atau santai-santai hingga lalai dengan ibadah-ibadah asas, seperti solat berjemaah, wirid zikir, mengurus rumah-tangga, berkasih sayang dengan anak-anak.

6. As-Salaaqah : Banyak berbicara, bergosip. Siang malam, pagi petang asik bergosip. Apa saja yang suami kerjakan selalu tidak benar dimatanya. Zaman sekarang ni bergosip bukan saja berbicara di depan suami, tapi dengan telefon, SMS, internet, dan macam-macam cara yang lain . Yang jelas isteri tu asyik menyusahkan suami dengan kata-katanya yang menyakitkan.

Sunday, 23 September 2012

Tiada Keyakinan Diri Untuk Berfesyen ?Kerana Takut Kena Gelak.


Perkara ini sebenarnya sering berlaku pada diri seorang remaja wanita yang baru ingin mengenal dunia fesyen dan solekan.. Maka, dengan itu saya ingin berkongsikan beberapa tips mudah untuk berfesyen kepada anda supaya dapat mengembalikan keyakinan diri anda dalam berfesyen.

Rujukan Fesyen Yang Boleh Anda Gunakan :




Beg


Secara umum,ada 5 jenis bentuk badan:
1.Jenis Pear :Selalunya mereka akan besar bahagian punggung,dan kecil dibahagian dada.
Sebagai contoh :Siti Nurhaliza

2.Jenis Apple :Mereka akan kurus dibahagian punggung ke bawah,namun mengalami masalah 
bahagian atas dari perut ke dada.
Nampak kurang stabil,kaki kecil,dada besar.

3.Jenis Hour Glass :Jenis bentuk badan ini sempurna.sebab nampak sama bahagian atas dan bawah.serta pinggang kelihatan ramping..:) 
Memang menjadi idaman wanita bentuk badan macam ini.
Sebagai contoh :Anita Sarawak

4.Jenis Petite :Selalunya orang kurus memiliki bentuk badan macam ini..Dia boleh tergolong dari kategori diatas juga jika telah berisi nanti..


5.Jenis Slim Athelic :Kalau wanita yang aktif bersukan.selalunya ukuran dada,pinggang dan pinggul sama je tak banyak beza.

Ujian Bentuk Badan :

-Kalau nak tahu bentuk badan sendiri,berdiri depan cermin dengan memakai baju ketat mengikut tubuh,kemudian ambil gambar.
Tunjukkan kepada rakan yang sangat dipercayai untuk membantu mengenali bentuk badan sendiri.

Handbag yang sesuai :

Ok sudah selesai ujian tadi,mari tengok handbag yang sesuai untuk anda :


Bagi handbag ini sangat sesuai oleh bentuk badan jenis petite..Sebab ianya kecil dan tidak terlalu besar.


 Yang ini sangat sesuai bagi bentuk badan  Hour Glass kerana warna keemasan serta bentuk handbag itu sendiri menampakkan keseimbangan.
Ini adalah warna dan bentuk selamat kepada semua jenis bentuk badan.


Ini sesuai bentuk badan Slim Athelic dan Appetite.


Yang ini sangat sesuai bagi bentuk badan jenis Apple.Bentuknya besar bahagian bawah boleh mengubah
perhatian orang dari bentuk badan seseorang ke arah beg :)


Warna coklat juga adalah warna selamat,namun design ini sesuai untuk jenis bentuk badan Pear.
Sebab talinya pendek dan bila kita bawa ke bahu dekat dengan dada.
So boleh menampakkan keseimbangan bahagian atas dan bawah badan.


Beg ini juga sesuai untuk semua..sebab ianya bertali panjang.Boleh ubah mengikut ketinggian seseorang


Paling praktikat untuk bentuk badan pear sebab ianya berbentuk angular shapes.(bersegi).untuk 
mengimbangkan bentuk badan kita yang berisi dibahagian bawah.
Tapi bagi pemilik bentuk badan pear,
Dinasihatkan membeli beg yang berbentuk bersegi.
Jangan bulat atau rounded shape.
Sebab membuatkan anda lagi berisi.


Ini talinya panjang sedikit,maka sesuai untuk bentuk badan apple.
Kerana dapat mengelak badan nampak terlalu penuh di bahagian atas,
maka dengan tali yang panjang sedikit dapat menutupi kekurangan bahagian atas lagi besar dari yang bawah.
Clutch berbentuk segi sesuai untuk bentuk badan pear,hour glass,apple.
Berbentuk bulat atau ala-ala bulat sesuai untuk bentuk badan appetite dan juga slim athelic.

Tudung

Tips memilih tudung :

1:  Pilih tudung dari fabrik yang bersesuaian seperti kain kapas dan kain kasa (bawal).


2:  Jika memilih corak berbunga besar, padankan dengan baju kurung atau kebaya yang berwarna garang dan polos.

3:  Jika memakai baju yang bercorak atau berbunga, padankan dengan tudung yang mempunyai warna paling sikit di baju anda. Contoh; jika warna hijau paling sedikit di baju anda, pilihlah tudung warna hijau.

4:  Cuba elakkan memakai tudung dan baju yang mempunyai warna sedondon.

5:  Untuk penampilan yang lembut tetapi ceria dan berkeyakinan tinggi, pilihlah tudung polos atau kosong yang berwarna cerah seperti merah jambu, kuning dan biru.

6:  Elakkan pemakaian tudung yang berwarna gelap dan kusam untuk mengelakkan anda dari kelihatan sudah berusia.

7:  Bagi wajah yang berbentuk bulat, pilihlah tudung yang bercorak kecil dan tidak penuh. Ia untuk mengelakkan wajah anda kelihatan penuh dan tidak terurus.

8:  Anda yang berkulit putih disyorkan memakai tudung berwarna hijau, ungu dan lavender untuk wajah yang lebih segar. Tudung berwarna merah jambu akan membuatkan anda kelihatan pucat.

9:  Anda yang berkulit kuning langsat, pemakaian tudung berwarna biru, lavender dan pink akan menyerlahkan lagi keserian wajah. Elakkan tudung berwarna hijau dan kuning supaya tidak kelihatan kusam dan tidak bermaya.

10: Buat pemilik kulit sawo matang, warna hijau dan kuning membuatkan anda kelihatan lebih cerah dan terang.  Elakkan memakai tudung berwarna kelabu gelap supaya wajah anda tidak kelihatan kusam.

11:  Pastikan tudung anda dikemaskan di bawah keronsang selepas pinkan tudung. Ia bertujuan mengelakkan lilitan tudung kelihatan seperti mengelembung.

Pakaian

Tubuh Buah Pir
Anda yang memiliki tubuh berbentuk buah pir memiliki bokong dan pinggul yang lebar, sedangkan bahu Anda kecil. Untuk mengimbangi bentuk tubuh Anda ini, gunakan dress atau rok A-line yang dapat menyamarkan pinggul lebar Anda. Pilihan rok berwarna gelap juga bisa menjadi pilihan untuk memperjelas siluet Anda.
Hindari mengenakan atasan yang terlalu ketat karena akan semakin memperjelas proporsi tubuh Anda bagian atas yang kecil. Lupakan juga baggy pants atau rok yang berpotogan di pinggul karena akan semakin ‘memperlebar’ tampilan pinggang Anda.
Tubuh Buah Apel
Tubuh berbentuk apel memiliki tubuh bagian atas lebih besar dibandingkan pinggang. Untuk menyiasati bentuk tubuh ini, Anda bisa mengenakan pakaian berkerah V yang membuat ilusi leher terlihat lebih jenjang. Pakaian bermotif juga dapat menyamarkan dan merampingkan siluet tubuh Anda.
Bagi pemilik bentuk tubuh ini, sebaiknya hindari atasan turtle neck yang membuat bagian dada Anda terlihat pendek dan penuh. Hindari warna cerah sebagai bawahan untuk menghindari efek tubuh terlihat lebih besar.
Tubuh Mini
Tidak sedikit wanita Asia, terutama, memiliki tubuh yang mungil. Untuk tubuh jenis ini, detail pada pakaian, seperti kerut atau ruffles, dapat membantu menyamarkan tubuh mungil Anda. Untuk tampilan kasual, pilih bahan yang flowy dan warna cerah agar memberikan kesan penuh pada tubuh. Selain itu, bersahabatlah dengan skinny belt dan heels.
Sebaiknya, hindari palet warna gelap yang akan membuat Anda terlihat semakin mungil. Maxi dress, wide leg pantas, juga sebaiknya dihindari karena membuat Anda terlihat ‘tenggelam’ dalam pakaian.

Pemilihan warna pakaian


Perkara asas yang perlu anda tahu dalam pemilihan pakaian ialah memilih warna yang sesuai dengan kulit. Sekiranya anda berkulit cerah pasti mudah memilih warna pakaian yang sesuai, tetapi bagaimana jika anda memiliki kulit berwarna gelap? Semak tip berikut supaya anda tidak salah memilih warna.

1. Jika anda berkulit cerah (putih) jangan sesekali mengenakan warna-warna pastel seperti coklat muda, biru muda atau pink.

2. Jika anda berkulit kuning langsat warna-warna tropika seperti jingga, hijau, merah, kuning dan biru merupakan pilihan yang terbaik.

3. Jika anda berkulit sawo matang pilihlah warna ungu, oren atau merah hati agar anda terlihat lebih menarik.

4. Jika anda berkulit gelap, warna-warna tanah yang lembut merupakan pilihan tepat untuk pakaian anda.


Jangan Lupa :

Menyesuaikan warna pakaian dengan waktu dan tempat. Warna gelap untuk acara formal sedangkan warna cerah untuk acara informal. Sesuaikan warna dengan karakter. Kalau anda ingin menyerlahkan sifat feminin, pakailah pakaian yang terdiri daripada warna-warna pastel. Sebaliknya, jika ingin ingin menarik perhatian orang ramai, pilih pakaian yang berwarna terang.

Jangan sesekali :


Nekad menggunakan pakaian yang berwarna terlalu kontra dengan kulit. Contohnya, anda berkulit hitam dan mengenakan pakaian yang berwarna merah jambu terang. Penampilan anda akan terlihat berat sebelah dan kelihatan hodoh! Selain itu, anda juga tidak boleh mengenakan aksesori dari rambut hingga kaki yang warnanya tidak senada dengan warna baju yang dikenakan.
Pemilihan seluar panjang 


Bagi yang mempunyai tubuh badan berisi cubalah mengenakan seluar panjang yang boleh memberi ilusi tubuh yang lebih tinggi dengan mengenakan seluar panjang berpotongan ‘wide-leg’ dan mempunyai ‘details’ seperti bergaris vertikal. Sebaliknya, hindari seluar yang berpotongan ketat. Untuk menyembunyikan pinggul yang berisi pula pilihlah seluar panjang bepotongan full-cut (melebar mulai dari pangkal paha hingga ke hujung seluar) dan hindari seluar panjang berpotongan ‘baggy’ atau yang tirus di bahagian hujung.

Sekiranya anda mempunyai sepasang kaki yang pendek, pilihlah seluar panjang berpotongan lurus atau ‘wide-leg’. Jangan tergoda dengan seluar berpotongan singkat kerana ia membuatkan kaki anda terlihat semakin pendek. Seluar panjang yang bercawat pendek adalah pilihan tepat bagi mereka yang memiliki badan yang pendek. Bagi yang mempunyai badan yang panjang, pilihlah seluar panjang yang mempunyai potongan pinggang yang tinggi.

Bagi anda yang memiliki punggung berisi, jangan ragu-ragu memilih seluar panjang berpotongan penuh. Selain itu, anda juga boleh menyembunyikan bentuk punggung dengan memakai seluar yang berpoket di belakang. Akhir sekali, bagi yang tergolong dalam kumpulan individu yang tidak berpinggang (boy’s figure), pilihlah seluar panjang berpotongan lurus dengan poket di bahagian sisi. Jangan sesekali memakai seluar panjang ketat atau mengecil di bagian hujung.



Tip berpakaian untuk tubuh berisi

Memiliki tubuh pendek dan mungil, kadangkala menimbulkan masalah ketika ingin memilih pakaian yang sesuai. Namun ini tidak bererti masalah itu tidak boleh diatasi. Ada beberapa trik yang boleh dimanfaatkan untuk membuatkan tubuh badan terlihat lebih tinggi dan langsing:-
  • Kenakan baju atau blaus yang kemasannya menarik mata untuk turun  secara vertikal. Kolar berpotongan ‘V’ merupakan pilihan yang baik.
  • Masukkan baju atau blaus ke dalam seluar panjang supaya kaki anda kelihatan lebih panjang dan tentu saja anda akan tampak lebih tinggi.
  • Pilih pakaian yang betul-betul sesuai dengan tubuh badan. Pakaian yang terlalu longgar seperti jaket yang besar akan membuatkan anda kelihatan lebih besar daripada saiz badan yang sebenar.
  • Kenakan pakaian dengan motif atau corak yang bergaris vertikal.
  • Jangan takut mengenakan skirt pendek. Sebaliknya hindari skirt yang labuhnya melepasi lutut atau sehingga betis. Pemakaian sebegini akan membuatkan tubuh badan seperti terpotong dan akibatnya anda tampil lebih pendek.
  • Jangan lupa mengenakan kasut bertumit tinggi.

7 Tip berpakaian yang mesti anda tahu:

1. Pakaian yang menggunakan warna gelap akan menimbulkan kesan ramping pada tubuh badan.

2. Baju tanpa lengan, berleher tinggi (turtleneck), sangat sempurna untuk meminimalkan dada yang besar.

3. Tidak ada kata ‘maaf’ untuk garis seluar dalam yang kelihatan. Carilah trik agar garis seluar dalam anda tidak kelihatan. Salah satu caranya, gunakan seluar dalam berpotongan ‘G-string’.

4. Satu lagi adalah tali coli. Ia tidak seharusnya diperlihatkan. Sediakan coli tanpa tali, yang dapat digunakan ketika anda mengenakan baju atau gaun tanpa lengan atau bertali halus.

5. Sebaiknya gantilah kasut lama anda, kasut yang sudah terlalu lama mempunyai warna yang pudar dan ini akan merosak penampilan.

6. Kasut dengan tumit yang sangat rendah sukar untuk dipadankan dengan gaun atau kemeja. Bagaimanapun, ia baik untuk kesihatan kaki.

7. Anda beruntung jika memiliki leher yang jinjang. Ini kerana bentuk leher seperti ini sesuai untuk baju yang berkolar tinggi. Jika leher anda sedikit lebih pendek, pakailah rantai atau kalung yang akan memberi kesan lebih cantik.


Tiada Keyakinan Diri Untuk Bersolek ?Kerana Takut Kena Gelak.

Perkara ini sebenarnya sering berlaku pada diri seorang remaja wanita yang baru ingin mengenal dunia fesyen dan solekan.. Maka, dengan itu saya ingin berkongsikan beberapa tips mudah untuk simple make up kepada anda supaya dapat mengembalikan keyakinan diri anda dalam mentatariaskan wajah.


SOLEKAN

1.Bedak Asas Dan Concealer
 Saya mencadangkan supaya anda membeli bedak asas yang berbentuk cecair kerana ia lebih mudah untuk    diratakan keseluruh wajah  anda dan belilah bedak asas yang bersesuaian dengan warna kulit anda.Manakala,concealer pula bertindak untuk menutup sembab atau kesan hitam dibawah mata anda.Pastikan anda membeli bedak asas dan concealer yang mempunyai jenama demi keselamatan wajah anda.


2.Bedak Compact.
Bagi bedak compact pula ianya terpulang pada  kos anda  untuk memilih jenama yang anda minati sama ada murah ataupun yang mahal , tetapi apa yang perlu anda titik beratkan adalah warnanya perlulah bersesuaian dengan warna kulit anda.Pastikan anda membeli bedak compact  yang mempunyai jenama demi keselamatan wajah anda.

3.Pembayang Mata Atau Eyeshadow.
Warna bagi pembayang mata yang bersesuaian bagi anda  yang baru ingin mencuba bersolek adalah warna coklat atau emas.Tetapi pastikan palette eyeshadow anda mempunyai warna putih dan warna-warna yang lain kerana warna putih bertindak untuk mencantikkan bawah kening anda.



4.Pemerah Pipi.
Bagi pemerah pipi ,anda perlulah memilih warna yang tidak keterlaluan supaya tidak begitu menonjolkan wajah anda seperti warna peach pink.Pemakaian pemerah pipi adalah tidak perlu berlebihan.
5.Celak
Bagi penggunaan celak saya mengesyorkan supaya anda memiliki dua jenis warna iaitu hitam dan putih.

  • Hitam - untuk menampakkan penegasan dimata anda
  • Putih - digunakan di bawah mata supaya mata kelihatan segar.


6.Lip Ice
Saya cadangkan supaya anda membeli mentholatum water colour  lip ice kerana ia akan membuatkan bibir anda kelihatan segar sentiasa.


Hehehe lagu ini sebenarnya hanya sekadar hiasan.



Tetapi  yang ini anda perlu lihat !


Cinta Dalam Diam


"Aku suka dia  apabila aku terlihat dia bersalaman dengan kedua-dua orang tuaku dan itu membuktikan bahawa dia seorang yang menghormati orang tua.  

Aku suka dia kerana dia seorang yang penyayang,itu dapat dibuktikan dengan cara dia melayan karenah adik-adiknya.

Aku suka dia kerana sifat rendah dirinya dan ini juga dapat dibuktikan dari cara dia bercakap dan berpakaian walaupun dia seorang anak yang berada. 

Aku suka dia kerana aku tahu dia boleh membimbing aku dalam perihal agama dan itu dapat dibuktikan dari tingkah lakunya.

Aku juga suka dia kerana dia sering membuat aku tersenyum apabila melihatnya ,  dan dia benar-benar membuatkan hari ku yang suram menjadi indah dan itu dapat membuktikan bahawa dia seorang yang pemurah.

Tetapi ,sehingga kini aku hanya mampu melihat dia dari jauh dan diam seribu bahasa.Hanya hati yang mengambarkan segalanya iaitu bertapa sukarnya untuk aku melepaskan dia."

Cinta dalam diam ini sememangnya amat menyukarkan kita untuk mengenali seseorang atau si dia  itu dengan lebih dekat.Tetapi ,hari ini saya ingin berkongsikan beberapa tips untuk anda supaya ia boleh membantu anda untuk mengenali si dia.

1.Peka
Anda perlulah menjadi seorang yang peka apabila  si dia berada berhampiran dengan anda.Contoh,jika si dia sedang berbual-bual dengan rakan-rakannya,curi-curilah mendengar apa yang mereka bualkan sambil berlakon seperti tiada apa-apa yang berlaku supaya anda dapat tahu serba sedikit tentang si dia.

2.Cuba Meneka Nama Si dia
Jika anda ingin tahu nama si dia ,anda kenalah pandai mencarinya.Tetapi,biarlah nama penuhnya yang anda dapat tahu,supaya dapat memudahkan lagi anda untuk mengenali si dia.

3.Facebook
Memandangkan zaman kita ini semakin moden,jadi mudahlah untuk kita berhubung dengan orang yang jauh dan menambah kenalan baru.Maka,apabila anda sudah mengetahui nama si dia ,cepat-cepatlah  cari account fbnya.Dan cuba add fbnya dan rakan-rakan serta keluarganya supaya anda dapat mengetahui hobi ,minat,status dirinya,tempat tinggal ,wanita idamannya dan kepribadiannya.Jika si dia tidak approve ,saya cadangkan agar anda membuat account fb yang lain dan add si dia semula tapi pastikan anda menggunakan nama yang lain.

4.Seach Google
Yang ini anda perlu buat kerana manalah tahu jika si dia yang anda minati itu mempunyai blog....hmm...senanglah untuk anda mengenali si dia dengan lebih dekat.Apabila sudah dapat mencari blognya,anda bukan sahaja dapat mengetahui tentang keluarga dan sahabatnya,malah,jika anda bernasib baik keputusan SPMnya juga anda akan dapat tahu.

5.Cuba Mendekati Diri Si Dia
Jika anda tidak cuba mendekati diri si dia,bagaimanalah si dia akan tahu bahawa selama ini anda menyintainya dalam diam,tetapi jangan terlalu melulu menyatakan hasrat anda.Cuba menjadi kenalannya terlebih dahulu.

Antara perkara yang boleh anda menjadikan ia sebagai alasan untuk mendekati si dia adalah  :
  • Pelajaran - bantulah si dia dalam pelajaran,mungkin si dia akan cepat tertarik dengan anda.
  • Minat - jika anda sudah tahu apa minat si dia dan minatnya pula adalah sama seperti anda maka mudahlah untuk anda mendekati si dia dan jika minatnya tidak sama seperti anda ,maka terpaksalah anda  berusaha untuk meminatinya.
Sebagai seorang manusia,jika kita berkehendakkan sesuatu maka kita perlulah berusaha bersungguh-sungguh untuk mendapatkannya.Tetapi ingat,jika setelah beberapa kali anda mencuba mendapatkannya,tetapi tidak juga berhasil,janganlah anda berputus asa dan kecewa kerana mungkin itu bukanlah yang terbaik, dan sebenarnya ada lagi  yang terbaik yang  telah Allah aturkan untuk kehidupan anda.

Sama juga seperti jodoh,jika Allah tidak mengizinkan sesuatu hubungan itu,bukan bermaksud Allah tidak menyayangi hamba-Nya,tetapi disebabkan Allah amat menyayangi hamba-Nya lah  Allah telah takdirkan untuk anda berpisah dengan si dia kerana  Allah telah menyediakan jodoh yang lebih baik dari si dia untuk anda sejak azali lagi.




















Wanita Cantik Atau Tidak Yang Mana Jadi Pilihan


Pada suatu pagi di satu sekolah menengah, ada seorang pelajar bertanya pada seorang guru yang sedang mengajar. Ketika itu, guru tersebut sedang menyentuh mengenai kasih dan sayang secara am. Dialog di antara pelajar dan guru tersebut berbunyi begini...

Pelajar : Cikgu, macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang paling kita sayang?. Macam mana juga kasih sayang itu nak berkekalan?

Cikgu : Oh, awak nak tahu ke?.Emmm...baiklah, sekarang kamu buat apa yang saya suruh.Ikut je ye...mungkin kamu akan dapat apa jawapannya.

Pelajar : Baiklah...apa yang saya harus buat?

Cikgu : Kamu pergi ke padang sekolah yang berada di luar kelas sekarang juga.Kamu berjalan di atas rumput di situ dan sambil memandang rumput di depan kamu, pilih mana yang PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walaupun sekali. Dan kamu petiklah rumput yang PALING cantik yang berada di depan kamu tersebut dan selepas itu bawa balik ke kelas.

Pelajar : Ok. Saya pergi sekarang dan buat apa yang cikgu suruh.

Apabila pelajar tersebut balik semula ke kelas, tiada pun rumput yang berada di tangannya. Maka cikgu pun bertanya kepada pelajar tersebut.

Cikgu : Mana rumput yang cikgu suruh petik?

Pelajar : Oh, tadi saya berjalan di atas rumput dan sambil memandang rumput yang berada di situ, saya carilah rumput yang paling cantik. Memang ada banyak yang cantik tapi cikgu kata petik yang paling cantik maka saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. Tapi sampai di penghujung padang,saya tak jumpa pun yang paling cantik. Mungkin ada di antara yang di belakang saya sebelum itu tapi dah cikgu cakap tak boleh menoleh ke belakang semula,jadi tiadalah rumput yang saya boleh petik.

Cikgu : Ya,itulah jawapannya. Maknanya, apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang, janganlah kita hendak mencari lagi yang lebih baik daripada itu. Kita patut hargai orang yang berada di depan kita sebaik-baiknya. Janganlah kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap dah berlaku. Dan semoga yang berlalu tidak lagi berulang.Jika kita berselisih faham dengan orang yang kita sayang itu, kita boleh perbetulkan keadaan dan cuba teruskan perhubungan tersebut walaupun banyak perkara yang menggugat perhubungan tersebut. Dan ingatlah orang yang kita sayang itulah kita jumpa paling cantik dan paling baik pada MULAnya walaupun nak ikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi. KECUALILAH jika perhubungan tersebut tak boleh diselamatkan lagi, maka barulah kita mulakan sekali lagi. Maka sayangilah orang yang berada di depan kita dengan tulus dan ikhlas.


Wednesday, 19 September 2012

12 Jenis Wanita Single


1. Pencari Teman Hidup
Perempuan jenis ini percaya bahawa setiap orang memiliki belaian jiwa dan ia akan melakukan apa saja untuk bertemu jejaka pilihannya. Sayangnya, kadang-kadang mereka terlalu fokus untuk mencari jejaka yang tepat sehingga menyebabkan para jejaka lain terpaksa menunggu untuknya.

2. Bangkit Semula
Mereka yang baru saja mengakhiri hubungan yang menyakitkan akan melakukan apa saja yang boleh dilakukan untuk bangkit dari hubungan terdahulu dan menjadi lebih baik. Mereka tidak menyesali apa yang terjadi dan berusaha mengambil hikmah dari semua peristiwa yang terjadi.

3. Tak Peduli
Perempuan seperti ini lebih suka membiarkan hidupnya berlalu begitu saja. Dia lebih suka hidup sendiri daripada memburu lelaki dengan berbagai cara. Bila akhirnya dia bertemu jodoh, hal itu hanya akan terjadi secara kebetulan.

4. Menunggu

Mereka percaya dengan kisah-kisah dongeng, di mana para perempuan menunggu untuk "diselamatkan" oleh seorang putera. Perempuan macam ini yakin dimana pada suatu saat akan ada lelaki yang mampu mengambilnya dan mereka memilih menunggu kehadiran jejaka tersebut.

5. Bebanan Kahwin
Seumur hidupnya, dia memuaskan keinginan dirinya untuk meraih kepuasan, sama ada dalam karier, pergaulan, mahupun pencapaian lainnya. Ketika akhirnya mereka berasa sudah sampai waktunya mencari calon suami, mereka akan menghentikan sahaja segala aktiviti yang menjadi keutamaannya.

6. Bebas
Perempuan pada kategori ini selalu khuatir disebabkan mereka harus memilih antara hidup sendiri dan berkomitmen. Biasanya, mereka akan memilih hidup sendiri, tetapi bebas menentukan arah hidupnya.

7. Ingin berkahwin
Perempuan ini biasanya akan berkhayal tentang suatu pernikahan setelah seumur hidupnya tidak memikirkan konsep pernikahan. Hal ini biasanya didorong oleh suatu peristiwa besar yang membuka fikirannya bahawa sesuatu yang diyakininya ternyata tidak tepat.

8. Pembelot
Perempuan yang tak lagi ingin hidup dengan cara yang sama yang dijalani komunitinya meskipun dulunya dia juga mengamalkan gaya hidup tersebut. Dia ingin menemui cara yang sesuai dengan pilihan hatinya meskipun itu bererti dia harus meninggalkan kawan-kawannya.

9. Ingin Perbezaan

Perempuan yang ingin berkahwin, tetapi juga merasakan kekuatan untuk menjalani suatu pernikahan yang tidak konvensional. Perbezaann itu biasanya bermula sejak penentuan konsep pernikahannya.

10. Menjadi ibu
Perempuan jenis ini selalu berfikir, suatu ketika nanti dia pasti akan menjadi seorang ibu. Namun, dia berharap tidak ada orang lain yang mendesaknya agar segera merealisasikan harapannya itu. Bahkan, kadang-kadang dia sebenarnya akan berasa tidak patut berkahwin untuk mempunyai anak.

11. Lambat dan mantap
Perempuan jenis ini, mungkin juga seperti kebanyakan perempuan lainnya, berharap berkahwin pada waktu yang tepat. Sementara itu, dia akan berusaha sekuat tenaganya untuk tidak menghiraukan segala desakan atau tekanan dari kawan-kawan atau keluarganya untuk segera berkahwin.

12. Perintis
Perempuan jenis ini berasa kehidupan pernikahan tidak sesuai untuknya. Maka, dia akan cuba mencari cara baru untuk mendapatkan kebahagiaan.

4 Jenis Lelaki Yang Ditarik Perempuan ke Neraka



4 Jenis Lelaki Yang Ditarik Perempuan ke Neraka | Di akhirat, wanita akan menarik empat jenis lelaki bersamanya ke dalam neraka. Artikel ini bukan untuk memperkecilkan wanita tetapi sebaliknya supaya kaum lelaki memainkan peranannya dengan hak & saksama berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah serta berwaspada akan tanggungjawab yang dipikul. 

1. Ayahnya 

Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji & sebagainya. Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat…..tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja maka dia akan ditarik ke neraka oleh anaknya.

2. Suaminya 

Apabila si suami tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan muhrim apabila suami mendiam diri walaupun dia seorang alim seperti solat tidak bertangguh, puasa tidak tinggal maka dia akan turut ditarik oleh isterinya ke neraka.

3. Abang-abangnya 
Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke bahu abang-abangnya….. jikalau mereka hanya mementing keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiar melencong dari ajaran ISLAM … tunggulah tarikan adiknya ke neraka kelak.


4. Anak Lelakinya 

Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram dari Islam, bila ibu membuat kemungkaran pengumpat, mengata & sebagainya, maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak. Nantikan tarikan ibunya ke neraka.

Maka kita lihat betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat, maka kaum lelaki yang bergelar ayah/suami/abang atau anak harus memainkan peranan masing-masing.

Firman Allah SWT:-

“Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu, penjaganya malaikat-malaikat yang kasar, yang keras, yang tidak mendurhakai Allah terhadap apa yang diperintahkan-Nya kepada mereka dan selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.” (At Tahrim : 6)

Harga seseorang muslim adalah sangat berharga. ALLAH SWT nilaikan seseorang muslim dengan SYURGA, semua kaum muslimin yakni yang mengucap kalimah tauhid dijamin masuk syurga dengan itu janganlah kita membuang atau tidak mengendah janji dan peluang yang ALLAH SWT berikan pada kita…wallahua’lam...

Tuesday, 4 September 2012

Kisah Seram : Arwah Mak Long Jah



Musim cuti  persekolahan 1997 bermula lagi .Sebagai guru,saya dan isteri,Shamsiah mengunjungi rakan lama kami Jamaluddin yang menetap di Muar.Kami mengenali Jamaluddin semasa sama-sama menuntut  di maktab dahulu.Secara kebetulan ,isteri Jamaluddin juga bekerja sebagai guru yang dia kenali semasa berkhidmat di sebuah sekolah disana.

Selain Jamaluddin ,seorang lagi rakan kami,Khairuddin juga mengajar di salah sebuah sekolah di Muar.Khairuddin menyewa di sebuah rumah kampung ,tetapi cuma enam kilometer  saja jaraknya dari rumah Jamaluddin.Khairuddin masih bujang dan baru menetap di situ seminggu  sebelum itu.Memang menyeronokan  apabila dapat keluar dari suasana hiruk-pikuk dan pencemaran di Kuala Lumpur.Fikiran terasa lapang dan dunia terasa nyaman.Hilang segala kerungsingan dan tekanan.

Dua hari pertama disan ,kami dibawa oleh Jamaluddin dan Khairuddin disekitar Muar dan Batu Pahat.Menikmati mee bandung yang berkuah pekat di tebing kual Sungai Muar adalah pengalaman yang cukup menarik.Belum pernah saya merasa mee bandung yang sedemikian lazat.

Khamis ,hari ketiga kami berada disana.Malam itu kami bercadang untuk menikmati mee bandung di sebuah gerai di tebing Sungai Muar.Lalu kami menelefon Khairuddin agar menyertai kami.

Tentu seronok apabila makan beramai-ramai.Tambahan pula Khairuddin bolehlah dianggap pelawak.Kalau bersama-sama dengannya.pasti tidak kering gusi dibuatnya.Ada-ada sahaja bahan lawaknya.Begitu juga dengan Jamaluddin.

"Okey,aku tunggu.Cepatlah sikit.Tolonglah aku monyet,sudah empat hari aku tidak makan,"kata Khairuddin membuatkan saya  ketawa bwsar.Masih dia ingat lagi skrip sebuah kartun yang disiarkan di TV lebih 15 tahun lalu.

"Hang ingat aku monyet ke.Aku kasi hang makan cili masak karang baru padan muka,"jawap saya bergurau.

"Janganlah marah,monyet,"jawapnya membuatkan saya tidak dapat menahan gelak.

Lalu kami menyiapkan pakaian anak,Tasha namanya,sementara Jamaluddin dan isterinya pula menyiapkan pakaian anak sulung mereka Fariz dan adiknya Faizal.

Pukul 8.45,kami menaiki kereta menuju ke rumah Khairuddin.Sepuluh minit kemudian, kami sampai ke rumah sewanya.Jamaluddin tidak memasukkan kereta ke halaman rumah Khairuddin,sebaliknya hanya di tepi pintu pagar dan membunyikan hon sahaja .

"Sekejap,sekejap! Tengah mekap ni!" terdengar suara Khairuddin menjawap dari dalam.

Sambil menunggu Khairuddin di tempat duduk belakang ,saya melihat-lihat rumah Khairuddin yang agak ringkas ,tetapi kemas.Tiba-tiba saya terpandang seorang wanita tua sedang duduk diatas kerusi di ruang tamu.

Wanita itu memakai baju kurung berwarna coklat kekuningan dan berkain batik merah.Rambutnya bersanggul dan bertubuh kurus.Bagaimanapun,saya cuma dapat memandang sisi mukanya sahaja kerana wanita tersebut tidak memandang kearah kami.

"Khairudin ni ,emak di datang pun tak nak beritahu kita.Dahlah tu,nak tinggalkan emak dia sorang-sorang di rumah,"kata saya  sambil mengalih pandangan ke arah  Jamaluddin yang duduk di tempat duduk hadapan."Emak dia? Mana kau tau emak dia datang sini?"Jamaluddin bertanya kembali.

"Habis orang tua tu siapa" Bukan emak dia?"tanya saya."Mana?" balas Jamaluddin.

"Tu ? Yang tengah...." kata saya sambil menuding jari ke arah ruang tamu rumah Khairuddin.Tapi kata-kata saya itu terhenti kerana wanita berkenaan telah ghaib."Eh ...mana pula orang tua tu pergi."

"Mana ada orang tua duduk situ," kata Jamaluddin."Ada.Aku nampak tadi,dia duduk atas kerusi tu," saya berkeras sambil menunjuk kearah kerusi yang dimaksudkan.

"Mi...mata aku ni takl rabun lagi tau.Dari tadi aku tengok ,memang tak ada seorang pun di situ,"balas Jamaluddin.

Walaupun dengan jelas saya dapat melihat wanita tua berkenaan ,tapi saya kalah dalam "perdebatan" tersebut kerana isteri saya dan isteri Jamaluddin juga tidak melihat wanita tua berkenaan.Perbualan kami terhenti disitu apabila Khairuddin muncul di muka pintu..

Tapi saya masih belum puas hati.Lalu apabila dia mengambil tempat di tempat duduk hadapan.,saya bertanya kepada Khairuddin tentang wanita tua yang saya lihat sebentar tadi kern aggapan saya,mungkin wanita itu cuma duduk sekejap sahaja dan terus berjalan  ke dapur atau masuk  ke dalam bilik.Saya harap akan dapat menebus kembali kekalahan tadi.

"Perempuan tua? Mana ada ? Aku duduk bujanglah.Baru seminggu duduk sini.Kawan serumah pun belum dapat lagi ," kata Khairuddin panjang lebar.Saya menyerah kalah.Kami pulang lebih kurang pukul 11.15  malam dan menghantar Khaiuddin ke rumahnya.

Pagi Ahad,sebelum kami bertolak pulang ke Kuala Lumpur semula,Khairuddin datang kerumah Jamaluddin.Entah mengapa,tiba-tiba di bertanya kepada saya tentang wanita yang saya lihat di ruang tamu rumahnya dahulu.Saya terasa pelik kerana sebelum ini dia menafikan ada sesiapa di rumahnya pada malam itu ,kecuali dia seorang.

"Kenapa?" saya bertanya.

"Rupa dia macam mana ?" Khairuddin menyoal.Kali ini wajahnya agak serius.

"Muka dia aku tak nampak sangat ,sebab dia pandang ke arah lain.Nampak sebelah saja.Rambut dia bersanggul,umur dalam lingkungan 60-an,badan kurus," jawap saya lalu menceritakan lebih mendalam tentang wanita berkenaan.

Lama Khairuddin termenung.Sambil menyandarkan badannya di sofa.Khairuddin berkata,seorang lagi kawannya juga bertanya perkara yang sama kepadanya.

"Malam selepas kita keluar makan hari itu,aku dan kawan aku pergi makan di gerai.Naik kereta dia.Balik tu dia hantar aku kerumah.Tapi bila sampai di tepi jalan depan rumah aku,dia bertanya,"Bila emak kau sampai?".Aku jawab,"Emak aku di kampung,bukan di sini."Lalu dia bertanya balik,"Jadi siapa perempuan tua yang duduk di kerusi ruang tamu aku?"

"Aku terkejut.Tapi bila kami memandang ke ruang tamu ,kami melihat tiada sesiapa di situ.Serta-merta aku teringat apa yang kau cakap dulu,"

Khairuddin memberitahu kami,disebabkan pelik dengan kejadian tersebut,pagi keesokannya dia bertanya kepada jiran-jiran tentang latar belakang rumah yang disewanya itu.

Daripada jiran-jirannya itu,Khairuddin  dimaklumkan bahawa boleh dikatakan hampir semua orang yang pernah menyewa rumah berkenaan telah melihat wanita tua itu.Dari cerita penyewa-penyewa itu, mereka yakin itulah Mak Long Jah yang meninggal 10 tahun lalu.

Semasa hidupnya ,kata jiran-jiran Khairuddin,Mak Long Jah cuma tinggal berdua dengan anak lelakinya yang berusia awal 20-an.Hidup mereka amat susah kerana suaminya telah lama meninggalkannya,iaitu ketika anaknya berusia lima tahun.

Sejak itu suami Mak Long Jah menhilangkan diri  dan khabar terakhir yang didengar,lelaki itu berkahwin dengan wanita muda dan menetap di Melaka.Kehidupan Mak Long Jah dan anak lelakinya lansung tidak diendahkan lagi.

Dengan tenaga tuanya itulah Mak Long Jah bekerja untuk menyara hidup dan menyekolahkan anaknya.Boleh dikatakan semua kerja  dilakukan oleh Mak Long Jah ,termasuk mengemas rumah jiran,menjual sayur dan menoreh di ladang getah  milik jirannya

Biarpun hidup serba kesulitan,Mak Long Jah tetap mengerahkan kudratnya untuk menjamin hidup dia dan anaknya  tidak merempat.Tapi apalah sangat kudrat wanita tua itu.

Yang menyedihkan,Mak Long Jah semakin kesunyian kerana anaknya tunggalnya itu meninggal dunia dalam satu kemalangan semasa pergi bekerja di sebuah kilang.Sejak kematian anaknya itu,Mak Long Jah mula murung dan lebih banyak menghabiskan masanya di dalam rumah .

Boleh dikatakan setipa pagi dia akan berjalan kaki untuk meziarahi kubur anaknya itu yang terletak di belakang sebuah masjid,setengahkilometer dari rumahnya.Disitulah Mak Long Jah menangis dan berdoa untuk kesejahteraan arwah anaknya.

Dua tahun kemudian,Mak Long Jah pula meninggal dunia ketika sedang menoreh di ladang getak berhampiran.Ketika ditemui ,Mak Long Jah memakai baju kurung lusuh warna coklat kekuningan dan berkain batik merah.Rumahnya itu seterusnya  di pusakai oleh adik Mak Long Jah  yang menetap di Batu Pahat .Memandangkan dia juga sudah berkeluarga,adik Mak Long Jah itu menyewakan rumah berkenaan.

Tentu saja Khairuddin bersimpati dengan nasib Mak Long Jah ,namun dua minggu kemudian ,saya menerima panggilan telefon darinya."Aku dah pindah,duduk rumah lain.Dah dua kali aku nampak arwah tu.Cukuplah,"kata Khairuddin.